Select Page

Efter kritiken – lättare att vara anonym i Googles Maps

Dn populära mobilappen Google Maps ger möjlighet att automatiskt spara i detalj hur användaren rör sig i en stad. Efter omfattande kritik gör bolaget det nu lättare för användarna att stänga av lagringen av platsdata.

–Det är viktigt för oss att platshistorik är ett val för användarna, och detta är någonting som vi kommer att fortsätta att jobba med tillsammans med tillsynsmyndigheter för att förstå farhågor och aktivt adressera dem, säger Google Maps vice vd Jen Fitzgerald till TT på videolänk från huvudkontoret i Mountain View i Kalifornien.

Frågan om platshistorik är brännhet på grund av Google Maps utformning. Mobilappen visar var användaren befinner sig i världen med hjälp av gps-teknik, och om användaren ger sitt godkännande sparar den dessutom ned varje enskild positionsförflyttning i ett arkiv på användarens konto som i sin tur lagras på företagets servrar.

Den som har tillgång till användarkontot kan se i detalj var personen befunnit sig vid specifika klockslag, ned på gatunivå.

Tillsyndsmyndighet utreder oogle använder den sparade platsdatan för att rikta skräddarsydda annonser till användaren, men hävdar att annonserna baseras på områden och orter i motsats till specifika platser eller gator.

Men på senare år har kritiska röster höjts mot lagringen. Flera konsumentorganisationer i EU har uttryckt oro för hur Google hanterar platsdatan. Irlands dataskyddskommission DPC, som övervakar Google och andra amerikanska it-jättar åt EU, beslutade i tisdags att utreda frågan.

Jen Fitzgerald säger att Google arbetat tillsammans med DPC och andra tillsynsmyndigheter.

– Vi har arbetat ganska genomgående, i synnerhet under det senaste året, för att verkligen fundera över hur vi lägger till ytterligare funktioner för att ge användarna fler valmöjligheter för att hantera sin integritet i ett kartsammanhang, säger Fitzgerald.

”Positivt gensvar”

Under hösten 2019 lanserade Google en så kallad inkognitofunktion för att stänga av spårningen och radera sparad platsdata. I samband med 15-årsdagen på lördag släpps en ny version av appen, där funktionerna blir synligare än tidigare.

Läs mer:Google-chefen vill satsa på ai i sjukvården

Googles vicechef för produktledning, Dane Glasgow, säger att gensvaret från användarna har varit positivt.

– Vi ser definitivt att användare använder funktionen. Det är inte någonting som mängder av användare utnyttjar, men det är naturligtvis någonting som vi vill ska vara tillgängligt för dem, säger han.


#drugs #follow 1312 acab Addict alarm Android anstalt apbt babblish backa dina ord blog Brott bästa bloggen CANNABIS cirkus möller convict Crime crime blog criminal follow followme Fängelse gamedog ghetto hasch Heder HSS joint karma karma4life king Kriminell kriminell best blog 2018 life live karma LIVEKARMA manisk.org marijuana Prisoner root Sweden utomlands weed WordPress


// LBK

%d bloggare gillar detta: